Bedrijven van elke grootte vertrouwen op telefoniesystemen en -diensten voor hun dagelijkse werkzaamheden, van het voeren van telefoongesprekken tot het houden van virtuele vergaderingen. Van eenvoudige spraakcommunicatie tot complexere diensten zoals automatisering, vergaderen en voicemailsystemen, er is een breed scala aan telefonie-opties beschikbaar voor bedrijven. Door de verschillende soorten telefoniesystemen en -services te begrijpen, kunnen bedrijfseigenaren weloverwogen beslissingen nemen over welke zakelijke telefonie oplossingen het beste aan hun behoeften voldoen.

 

Soorten telefoniesystemen

Telefonie systemen zijn er in verschillende vormen, waaronder traditionele PBX (private branch exchange) telefoonnetwerken, VoIP (Voice over Internet Protocol) telefoonsystemen, gehoste VoIP en cloud-gebaseerde PBX. Traditionele PBX-systemen zijn gebaseerd op bedrijfseigen hardware die lokaal moet worden aangeschaft, geïnstalleerd en beheerd. Deze telefoonnetwerken bieden functies zoals geautomatiseerde telefonistenmenu’s en mogelijkheden voor oproeproutering. VoIP-telefoonsystemen maken gebruik van bestaande breedbandverbindingen om gesprekken te verzenden en te ontvangen via het internet in plaats van via traditionele telefoonlijnen. Dankzij gehoste VoIP-diensten kunnen bedrijven telefoons “huren” van een serviceprovider en toch profiteren van dezelfde functies als een traditioneel systeem zonder zelf hardware of software aan te schaffen of te onderhouden. Cloud-gebaseerde PBX biedt dezelfde voordelen als hosted VoIP, maar met een verhoogde schaalbaarheid dankzij het gebruik van cloud computing technologieën.

 

Telefoondiensten

Er zijn veel extra telefoondiensten waarvan bedrijven gebruik kunnen maken om hun communicatiemogelijkheden te verbeteren. Met geautomatiseerde telefonistemenu’s kunnen bellers kiezen uit opties als “Druk op 1 voor verkoop” of “Druk op 2 voor ondersteuning” om snel en eenvoudig met de juiste afdeling te worden doorverbonden zonder menselijke tussenkomst. Met opties voor oproepdoorschakeling kunnen oproepen die rechtstreeks naar het hoofdnummer van een bedrijf worden gedaan automatisch intern of extern worden doorgeschakeld, afhankelijk van de gebruikersvoorkeuren die in het systeem zelf zijn ingesteld. Met de extra functie voor het doorverbinden van gesprekken kunnen gebruikers inkomende gesprekken naadloos doorverbinden tussen verschillende extensies of afdelingen zonder dat de beller eerst hoeft op te hangen. Oplossingen voor conferentiegesprekken bieden bedrijven een gemakkelijke manier om meerdere personen verspreid over meerdere locaties of tijdzones op één virtuele locatie te laten samenkomen voor vergaderingen of gesprekken.

 

Conclusie

Door de verschillen te begrijpen tussen de verschillende soorten zakelijke telefonie-oplossingen, zoals traditionele PBX-netwerken, VoIP-telefoonsystemen, gehoste VoIP-diensten en PBX in de cloud, evenals telefoondiensten zoals geautomatiseerde telefonistenmenu’s, doorschakel- en doorverbindingsfuncties; conferentiegesprekken en andere verbeterde digitale functies, kunnen bedrijven betere beslissingen nemen bij het selecteren van methoden die het beste tegemoet komen aan hun unieke behoeften en tegelijkertijd de activiteiten binnen hun organisatie stroomlijnen.