Zingeving is erg belangrijk om door de dag heen te komen. Elk mens heeft fysieke behoeften zoals slaap, drinken, eten en sociale behoeften. Maar ieder mens heeft ook psychologische behoeften. wanneer iemand zich niet aan deze behoeften kan voldoen, raken mensen de zin van het leven kwijt. Vaak lijdt dit tot depressie of andere psychologische klachten.

De betekenis van zingeving

Zingeving is de betekenins die het leven voor jou heeft. Als je de zin van het leven kwijt bent, dan vraag je jouzelf vaak af: waarom sta ik elke dag op voor werk of school? Wat is de zin in het leven? Je bent dan op zoek naar zingeving om de dag door te komen. Zingeving is de achterliggende reden waarom jij dingen doet.

Bijvoorbeeld je werk, je doet het waarschijnlijk niet om enkel geld te verdienen. Er is een grote kans dat het werk jou ook op een of andere manier voldoening en betekenis geeft. Dit kan sociaal contact zijn met collega’s, klanten, patiënten en dergelijken. Als je de zin van het leven kwijt bent, dan is het verstandig om na te gaan of jij geniet van jouw dagelijkse werkzaamheden op het werk.

Indien dit niet het geval is, is het waarschijnlijk verstandig om op zoek te gaan naar werk bij een ander bedrijf of andere instelling.

Zin van het leven kwijt? Dit is waarom zingeving belangrijk is

Zingeving heeft invloed op een goede mentale gezondheid. We willen allerlei keuzes in het leven maken waar wij gelukkig van worden. We worden ons ook meer en meer bewust dat we grote keuzes kunnen maken in het leven wat ons gelukkig of ongelukkig maakt. Bijvoorbeeld een baan die eigenlijk te stressvol is, wat leidt tot een burn-out. Maar een baan waar je elke dag volop geniet geeft jou ook geluk en door deze baan heb je zin in het leven.