Metaal is er in alle kleuren van de regenboog: van aluminium tot ijzer, van lood tot koper, van zilver tot goud – in de natuur komt zo’n beetje alles voor wat je maar bedenken kunt. Sommige metalen zijn hard, anderen zijn juist zacht. Ook zijn er metalen die niet in een natuurlijke staat voorkomen, maar zijn gemaakt door meerdere metalen met elkaar te maken. Staal bijvoorbeeld, bestaat uit ijzer en koolstof, terwijl brons uit koper plus tin bestaat. Metaal kan ook op tal van verschillende manieren bewerkt worden. Hiervoor kunnen verschillende technieken worden ingezet. Alles weten over de verschillende metaal soorten en hun toepassingen? Je leest er stukken meer over op Vanveenmetalproducts.nl.

Verschillende metaalbewerkingstechnieken

Metaal kan op heel veel verschillende manieren kunnen bewerkt. Je kunt het onder meer snijden, lassen, gieten, boren, smelten, maar ook frezen. Welke toepassingen het meest geschikt is, is afhankelijk van het project en het doel dat je voor ogen hebt. Met dank aan de juiste techniek kan in een handomdraai het ideale eindproduct worden gemaakt. Heb je inspiratie nodig? Of zoek je goed advies? Vraag dan vrijblijvend een brainstormsessie aan.

Meest voorkomende metaalbewerkingen

De metalen waarop het vaakst bewerkingen worden uitgevoerd zijn aluminium, staal en RVS. Metaal kan op tal van verschillende manieren worden bewerkt. Staal en aluminium zijn echt harde materialen, die veelal in de bouw worden gebruikt. Het fijne van roestvrijstaal is dat je het bloot kunt stellen aan de elementen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat het gaat roesten. Voor bijvoorbeeld treinrails wordt veelal ‘gewoon’ staal gebruik: na verloop van tijd kleurt dit bruin door roesterosie aan de buitenkant van het metaal. Een beetje roest kan niet veel kwaad, maar zeker bij fijnere en kleinere staalproducten kan roest voor veel instabiliteit zorgen.

Breed toepassen

Waar je het metaal ook voor nodig hebt, je kunt er vergif op innemen dat er een bijpassende bewerking voor is. Het fijne van metaal is dat het niet alleen erg hard is, maar ook duurzaam (als het tenminste goed wordt onderhouden). Ook is metaal eenvoudig schoon te maken en te houden. Mocht je een metaaltoepassing hebben bedacht, maar weet je niet precies hoe je dit moet realiseren – welke bewerking het meest geschikt is en welk materiaal je hiervoor moet gebruiken? Dan kun je altijd aankloppen bij de specialist voor een brainstormsessie. Samen met de specialist is alles uit te vogelen. Je zult goed op de hoogte worden gehouden van het verwachte kostenplaatje, de wijze van aanpak, de verwachte levertijd en natuurlijk de nabewerking.