Je wil een fietstrainer kopen? Dat is een uitstekend idee om aan je conditie te werken en kilometers te malen wanneer je niet buiten op de baan kan rijden. Een fietstrainer is trouwens ook populair bij wielrenners om tijdens de warm-up of de cool-down de spieren te verzorgen. De meeste toestellen laten toe om de weerstand elektronisch of handmatig aan te passen. Een smarttrainer gaat nog een stapje verder!

Fietstrainer of smarttrainer

Een smarttrainer is eigenlijk een fietstrainer die draadloos communiceert met jouw smartphone via een app of specifieke software. Het is die software die de weerstand automatisch aanpast. Dat kan bijvoorbeeld op basis van de gegevens van je sport-app, zoals hartslag of een specifiek programma dat je volgt.

Maar een smart trainer kan ook gekoppeld worden aan de speciale Zwift software waarmee je virtuele fietsomgevingen creëert, al dan niet gebaseerd op bestaande routes. Zo kan de software de weerstand verhogen wanneer de route bergop gaat. Je krijgt het gevoel dat je echt op de baan bent. Wil je een fietstrainer kopen dan is een smarttrainer zeker het overwegen waard. 

Fietstrainer kopen

De keuze in fietstrainers is groot, je laat je dus best goed informeren vooraleer je de aankoop doet. Het is belangrijk om te weten wat je van je trainingen verwacht. Wil je dicht bij het echte fietsgevoel blijven, dan is een smarttrainer met speciale software en draadloze connectie een goede keuze. 

Hou je van lange trainingen, dan is de stabiliteit van het toestel belangrijk. Je moet comfortabel op je fiets zitten, zonder het gevoel te hebben opzij te vallen. Sommige fietstrainers en smarttrainers zijn trouwens uitgerust met een wing-systeem. Daarbij geeft de fiets een beetje mee langs de zijkanten, bijvoorbeeld wanneer je een sprint trekt of steil bergop rijdt. Net als bij een echte fiets, dus. 

Een fietstrainer kopen is een prima manier om ook in de winter te blijven trainen, zonder in te boeten aan het echte fietsgevoel. Een wielerliefhebber zal aan een smarttrainer veel meer plezier beleven dan aan een klassieke hometrainer. 

Bovendien zijn deze toestellen doorgaans erg stil. Zo doe jij je work-out zonder de andere huisgenoten te storen. Je favoriete routes afleggen, gewoon ’s avonds thuis? In het spoor van de toprenners de mooiste trajecten uit de Ronde van Frankrijk of de grote klassiekers rijden? Met een smarttrainer ligt het allemaal binnen handbereik!