Goed zicht is van essentieel belang. Op het werk, in het verkeer en tijdens andere dagelijkse bezigheden. Maar onze ogen gaan vaak achteruit naarmate we ouder worden. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige dingen die je kunt doen om die achteruitgang te beperken en je ogen gezond te houden. Wij hebben de beste tips voor gezonde ogen voor je op een rijtje gezet!

#1. Bescherm je ogen tegen de zon

Je weet dat het belangrijk is om je huid te beschermen tegen de zon. Maar je ogen hebben ook bescherming nodig; overmatige blootstelling aan UV-straling kan permanente oogschade veroorzaken. Zo is er een verhoogd risico op onder andere staar en netvliesaandoeningen. Om je ogen te beschermen tegen schadelijke UV-straling is het raadzaam om een zonnebril te dragen die bescherming biedt tegen zowel UVA als UVB.

#2. Maak bewust gebruik van beeldschermen

We maken tegenwoordig steeds meer gebruik van digitale apparaten zoals computers, tablets en smartphones. Maar dat is allesbehalve goed voor onze ogen, zeker niet als we dat uren achter elkaar doen. Het is daarom noodzakelijk om heel bewust van deze apparaten gebruik te maken. Zorg dat je beeldscherm op de juiste afstand staat (een armlengte) en pas de verlichting in de ruimte aan om spiegelingen op het scherm te reduceren. Als je apparaat over een nachtmodus beschikt is het raadzaam deze aan te zetten. Het beeldscherm schakelt ’s avonds dan automatisch over naar een warmer, oranje licht. Dit is veel beter voor je ogen.

#3. Geef je ogen voldoende rust

Voldoende slaap is cruciaal voor je gezondheid en dus ook voor je ogen. Maar je ogen voldoende rust geven is ook belangrijk als je wakker bent. Werk je dagelijks met computers? Zorg dan dat je elke twintig minuten even wegkijkt van het beeldscherm en focus je minimaal twintig seconden op een object dat zich op ongeveer zes meter afstand bevindt.

#4. Was je handen voor je je ogen aanraakt

Wist je dat virussen heel vaak worden overgedragen doordat mensen in hun ogen wrijven terwijl ze een virus op hun handen hebben? Nog afgezien daarvan kunnen bacteriën op je handen ook ooginfecties veroorzaken. Een goede hygiëne is noodzakelijk voor gezonde ogen, vooral als je contactlenzen draagt. Voordat je je ogen aanraakt – en zeker voordat je je lenzen hanteert – dien je je handen te wassen met een milde zeep. Droog ze daarna af met een schone, niet-pluizende handdoek.

#5. Laat jaarlijks je ogen controleren – ook gezonde ogen!

Als je een bril of contactlenzen draagt, dan laat je als het goed is minimaal één keer per jaar je ogen controleren. Maar dit zou iedereen eigenlijk moeten doen – ook de mensen met perfect zicht! Een jaarlijkse controle door de specialisten van optiek Deventer is de beste manier om gezonde ogen gezond te houden en eventuele problemen tijdig te kunnen herkennen.