In drukke, hectische en stressvolle tijden is onze nachtrust vaak het eerste dat eronder moet lijden. Als dat een keertje gebeurt is dat niet zo erg. Maar een langdurig gebrek aan slaap kan net zo schadelijk zijn als overmatig alcoholgebruik, altijd te veel eten of onvoldoende bewegen. De gevolgen zijn veel ernstiger dan alleen het vermoeide gevoel dat we de volgende dag hebben.

Langdurig slaapgebrek…

…heeft een directe invloed op stofwisselingsprocessen

Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat slaapgebrek een negatieve impact heeft op het vermogen van de hersenen om de eetlust te reguleren. Je weet waarschijnlijk wel dat als je slecht slaapt, je de volgende dag meer eet om te compenseren voor het gebrek aan energie. Maar het gaat verder dat dat. Slaapgebrek verstoort het hormoonsysteem en resulteert in verhoogde glucosewaarden en een verhoogde insulineresistentie. Dit leidt weer tot meer vetopslag en een toename in de productie van cortisol (het stresshormoon). Met andere woorden: als je wilt afvallen of op een gezond gewicht wilt blijven, kun je maar beter zorgen voor een goede nachtrust.

…leidt tot concentratieproblemen en vergeetachtigheid

Slaap speelt een grote rol in ons vermogen om dingen te verwerken, creatief te denken en beslissingen te nemen. Met name de diepe slaapfasen zijn van essentieel belang voor het mentale vermogen. Tijdens de REM-slaap verplaatsen we namelijk alle informatie uit ons kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen. Daar creëren we als het ware een geordende substructuur waar we informatie uit kunnen halen wanneer we die nodig hebben, bijvoorbeeld bij het oplossen van problemen.

…maakt ons minder goed in staat onze emoties te reguleren

Van slecht slapen worden we prikkelbaar, chagrijnig en onredelijk. We kunnen veel minder hebben. We zijn ongeduldiger en schieten sneller uit onze slof. Het kan ook zijn dat we veel sneller in tranen uitbarsten om dingen die eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn. Of dat we ons bij het nemen van beslissingen te veel laten leiden door onze emoties in plaats van door ons verstand.

…verhoogd het risico op lichamelijke problemen

Op de lange termijn kan slaapgebrek leiden tot een verhoogd risico op onder andere diabetes, obesitas, een hoge bloeddruk, hartziekten en beroertes. Statistieken wijzen uit dat 90% van de mensen met insomnia – een slaapstoornis die gekenmerkt wordt door slecht in slaap kunnen vallen of niet kunnen doorslapen – ook andere gezondheidsklachten hebben.

Tot slot

Langdurig slaapgebrek is mentaal, emotioneel en fysiek schadelijk. Het is dan ook van essentieel belang om jezelf echt een goede nachtrust te gunnen. Vermijd suiker, cafeïne en alcohol in de avonduren, ga op tijd naar bed, investeer in een goed matras en gezondheidskussen, hou je slaapkamer opgeruimd en zorg voor een goede slaaphygiëne. Met een paar eenvoudige veranderingen kom je vaak al een heel eind!