Er worden jaarlijks zo’n 65.000 inbraken geregistreerd in Nederland. Het grootste deel daarvan betreft woninginbraken, maar ook bedrijven en organisaties zijn regelmatig het slachtoffer van inbrekers. Wat moet je doen als er in jouw pand is ingebroken?

 

#1. Bel de politie

Als het pand voorzien is van een alarmsysteem en je hiervan een melding krijgt, ga dan niet het pand binnen maar neem contact op met de politie. Je eigen veiligheid – en die van de andere mensen die in het pand werken – staat voorop! Ook als je ’s ochtends bij binnenkomst erachter komt dat er ’s nachts is ingebroken, is de politie bellen het eerste dat je doet.

 

#2. Voorkom herhaling op de korte termijn

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de inbraken plaatsvindt door het forceren van deuren of het breken van ramen. Als dat bij jou ook het geval is, zorg dan dat het toegangspunt zo snel mogelijk wordt gerepareerd om herhaling op de korte termijn te voorkomen. Vergeet niet om eerst foto’s te maken van de geforceerde of kapotte ramen of deuren – die heb je nodig bij het indienen van de aangifte en schadeclaim. Indien er geen zichtbare tekenen van geforceerde inbraak zijn, bestaat de kans dat de indringers een (elektronische) sleutel of toegangscode in handen hebben gekregen. Het is hoe dan ook verstandig om alle wachtwoorden en/of sloten te vervangen na een inbraak. Zoek ook uit of er elektronische inbraak heeft plaatsgevonden.

 

#3. Communiceer intern over wat er gebeurd is

Het is belangrijk om iedereen die in het pand werkzaam is op de hoogte te stellen van de inbraak. Stel iedereen gerust dat de politie is geïnformeerd en vertel hen wat ze kunnen doen. Zorg dat er een ruimte is waar mensen terecht kunnen met vragen en als zij wellicht informatie hebben die de autoriteiten kan helpen. Mogelijk moet je ook extern communiceren; als de indringer toegang had tot computers, laptops en mobiele apparaten, bestaat de kans dat de data of gegevens van werknemers, klanten of opdrachtgevers gecompromitteerd is. Volgens de richtlijnen van de AVG dienen alle betrokkenen hiervan op de hoogte te worden gesteld!

#4. Stel vast wat er gestolen en/of beschadigd is

Maak een lijst van alles dat er tijdens de inbraak is gestolen of beschadigd. Zorg dat deze lijst zo gedetailleerd mogelijk is! Vermeld naast beschrijving van de vervreemde goederen ook eventuele serienummers en van wie de goederen waren en door wie ze werden gebruikt. Als er apparaten zoals computers en laptops zijn gestolen, overleg dan met de politie over de te nemen stappen; mogelijk kunnen zij het IP-adres gebruiken om de inbrekers te traceren.

 

#5. Onderzoek wat er mis is gegaan

Als er camerabeelden zijn, laat deze dan verzamelen. Bekijk de beelden ten tijde van het incident en maak kopieën voor de politie. Als er geen camerabeelden van in het pand zijn, zijn er misschien externe camera’s (ook van omliggende panden) die meer duidelijkheid kunnen verschaffen. Vraag in de nabije omgeving of mensen wellicht iets verdachts gezien hebben (personen die zich vreemd gedroegen, onbekende voertuigen, enz.). Verzamel indien beschikbaar alle toegangsregistraties voor de betreffende tijdperiode. Wie heeft het pand als laatste verlaten? Wie kwam er ’s ochtends als eerste binnen? Is er ten tijde van de inbraak iemand met een elektronische sleutel of toegangscode het pand binnen gegaan? Waren er deze week stagiaires, uitzendkrachten of andere tijdelijke werknemers in het gebouw? Hoe meer informatie je kunt achterhalen, hoe duidelijker het beeld van wat er precies gebeurd is.

 

#6. Doe aangifte

Aangifte doen is niet alleen belangrijk om te helpen bij het pakken van de dader(s), het is ook noodzakelijk voor het indienen van een schadeclaim bij je verzekeraar. Zorg dat je, voordat je het politierapport laat opstellen, de volgende zaken al op papier hebt:

  • Wat is er gebeurd?
  • Hoe zijn de inbrekers binnengekomen?
  • Wanneer zijn ze binnengekomen?
  • Wie was de laatste persoon die het pand verliet, en hoe laat was dat?
  • Welke zaken zijn er gestolen en/of beschadigd?
  • Zijn er nog andere bijzonderheden zoals verdachte activiteiten?

 

#7. Breng de verzekering op de hoogte

Zet het proces in gang om de schadeclaim in te dienen. Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij om na te gaan wat er gedekt is. Verzamel alle bonnetjes en facturen van de gestolen en/of beschadigde items en voeg deze samen met het politierapport van de aangifte bij de claim. Indien er sprake is van schade moeten hier ook foto’s van worden aangeleverd.

 

#8. Her-evalueer de beveiliging

De laatste stap is om te evalueren van welke kwetsbaarheden bij de inbraak misbruik is gemaakt en wat er gedaan kan worden om toekomstige incidenten te voorkomen. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Welk toegangspunt hebben de indringers gebruikt, en hoe kan dit beter beveiligd worden?
  • Waren er voldoende camerabeelden en waren ze duidelijk genoeg?
  • Hoe kan het beleid met betrekking tot toegangscontrole worden verbeterd?

Door kritisch te kijken naar wat er misging, kun je de risico’s in kaart brengen en de gaten in het huidige beleid afdichten.