Het reinigen van gevels werd vroeger vaak met ‘grof geweld’ gedaan; agressieve straalmethodes, chemische schoonmaakmiddelen… Tegenwoordig wordt de reinigingsmethode afgestemd op de gevel en de mate van vervuiling en wordt er rekening gehouden met duurzaamheid en milieu. Hieronder belichten we alternatieve methodes voor het schoonmaken van de gevel.

#1. Stoomreiniging

Stoomreiniging is een methode die geschikt is voor gevels met lichte en organische vervuiling, zoals mos en algen. Water wordt verhit en onder een hoge druk (tot ongeveer 300 bar) tegen de gevel gespoten. De combinatie van druk en warmte zorgt ervoor dat het vuil loslaat, waarna het weggespoeld kan worden. Deze schoonmaakmethode is voor veel gevels geschikt, hoewel het bij bepaalde materialen kan leiden tot zoutuitbloei, kalkuitslag of gipsuitslag.

#2. Zandstralen

Bij gevels met zwaardere vervuiling, zoals bijvoorbeeld graffiti, wordt vaak gekozen voor zandstralen. Hierbij wordt een straalmiddel (zoals olivinezand of grit) met water vermengd en onder druk op de gevel gespoten. Zandstralen dient altijd door een specialist te worden gedaan – een te harde of verkeerde korrel of een te hoge druk kan de gevel beschadigen. Indien er bijvoorbeeld al sprake is van beschadigde voegen, dan kan zandstralen dit verergeren.

#3. Nevelstralen

Wanneer de gevel is opgebouwd uit poreuze of zwakkere materialen, bestaat het risico dat met zandstralen de ondergrond wordt aangetast. In dat geval kan men kiezen voor een milder alternatief: nevelstralen. Deze schoonmaaktechniek maakt gebruik van een lage druk en is dus geschikt voor de meer ‘gevoelige’ gevelmaterialen.

#4. Nano coating

Om de gevel optimaal bestand te maken tegen vocht en vuil, kan tevens een nano coating worden aangebracht. Dit is een relatief nieuwe, innovatieve behandelmethode die op een breed scala aan oppervlakken kan worden toegepast. Met zo’n nano coating hoeft de gevel aanzienlijk minder vaak en ook minder intensief gereinigd te worden.