Zelfs in onze platte kikkerlandje zijn lang niet alle tuinen mooi vlak. Integendeel, er zijn heel veel tuinen waar behoorlijk wat hoogteverschillen in zitten. Sommige mensen vinden dit maar niets en laten het liefst een graafmachine komen om alles vlak te trekken. Zonde, vinden wij, want je kunt juist hele mooie dingen doen met hoogteverschillen. Met deze tips haal je het beste uit de hoogteverschillen in je tuin en creëer je een mooi geheel!

#1. Gebruik het hoogste punt voor je terras

Het hoogste punt in je tuin is een ideale plek om een terras aan te leggen en daar een loungehoek of tuintafel met stoelen neer te zetten. Je hebt dan ook een mooi overzicht als je lekker in de tuin zit! Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het terras juist op een lager gelegen deel aan te leggen, echter moet je dan wel zorgen dat de afwatering in orde is – je wilt immers niet dat je terras overstroomt als het een paar dagen regent!

#2. Maak gebruik van keerwanden

Een keerwand is L-vormig element van beton, voorzien van een korte en een lange zijde. De korte zijde komt in de grond, terwijl de lange zijde een muurtje vormt. Zo voorkom je dat de grond op schuin lopende stukken kan afbrokkelen of wegglijden. Bovendien kun je keerwanden eenvoudig wegwerken door ze bijvoorbeeld met klimop te laten begroeien. De ideale oplossing om zowel kleine als grote hoogteverschillen in de tuin te overbruggen!

#3. Leg mooie tuintrappen aan

Afhankelijk van hoe groot de hoogteverschillen zijn kun je een aantal tuintrappen aanleggen, bijvoorbeeld naar je terras of naar andere hoger of lager gelegen delen. Betonnen traptreden zijn stevig en goedkoop, maar je kunt ook kiezen voor traptreden van natuursteen, graniet, marmer, bakstenen of hout.