Tegenwoordig hoor je steeds meer over spuitgieten. Het proces klinkt heel simpel, maar is stiekem best complex. Wat houdt het dus allemaal precies in? Wij leggen het je vandaag zo simpel mogelijk uit, zodat jij voortaan ook zonder kennis kunt spuit gieten!

 

Wat is spuitgieten precies?

Spuitgieten valt te omschrijven als een cyclisch proces. Hierbij wordt een vooraf bepaalde hoeveelheid kunststof gesmolten en vervolgens in een gesloten ‘matrijs’ gegoten. Als de kunststof is afgekoeld, wordt de matrijs weer geopend en kan het product hieruit gehaald worden.

 

De cyclus van het spuitgieten

Het spuitgieten bestaat uit een aantal verschillende fasen. De cyclus begint altijd met een geopende matrijs, waarin geen producten gemaakt zijn. uiteindelijk eindigt de cyclus ook met een geopende matrijs, maar dit keer mét een eindproduct.

 

De eerste stap uit de cyclus is de ‘sluitfase’. De machine zorgt ervoor dat de matrijs gesloten wordt. Dit wordt altijd zo snel mogelijk gedaan, om de totale cyclustijd te minimaliseren. De sluitsnelheid is in stappen in te stellen, om te grote krachten op het geheel te voorkomen.

 

Hierna volgt de ‘matrijsbeveiliging’, waarin de matrijs net voor het einde van de sluitbeweging op een lagere druk komt te staan. Hiermee wordt de matrijs nog wel gesloten, maar wordt geen schade aangericht als er wat mis dreigt te gaan tijdens het sluiten. Na deze fase is de matrijs volledig gesloten.

 

Dan is het tijd om de sluitkracht op te bouwen en te beginnen met de ‘injectie’. De sluitdruk wordt verhoogd tot de juiste sluitkracht. Daarna komt de injectie-eenheid kijken. Die spuit de kunststof in de spuitneus van de cilinder van de machine. Hier komt een aanlegkracht bij kijken, die precies goed genoeg moet zijn om dit proces succesvol af te ronden. Als de kracht perfect is, wordt begonnen met de injectie.

 

Nu komt fase 4, waarin de inspuiting voltooid wordt. Hierbij is de snelheid belangrijk, omdat de gesmolten kunststoffen hier heftig op kunnen reageren. Vlak voor het einde wordt overgeschakeld op een lagere druk, waarmee de inspuiting klaar is.

 

Na de inspuiting komt de nadrukfase, waarin de koeltijd begint. Doordat het materiaal nu begint te koelen en daardoor krimpt, moet er wat extra kunststof nagevuld worden. zo wordt het gewenste eindresultaat bereikt. Als de nadruk is afgelopen, wordt het product geplastificeerd en kan het product verder afkoelen.

 

Als het product is afgekoeld, kan de laatste stap doorlopen worden. de matrijs wordt geopend en het product wordt uitgeworpen. Het product is, na een controle op eventuele storingen die zich in het proces hebben voorgedaan, klaar voor gebruik.