Woningcorporaties houden zich bezig met het bouwen, beheren en verhuren van betaalbare woningen, oftewel sociale huurwoningen. In Nederland zijn er meer dan 300 woningcorporaties actief. Zij zijn samen verantwoordelijk voor bijna 2,5 miljoen huurwoningen, waar naar schatting zo’n 4 miljoen mensen in wonen. Dat komt neer op ongeveer een derde van het totale aantal woningen in ons land. Wil je zelf een woningcorporatie beginnen? Dat kan! Er zijn echter wel een aantal zaken waar je dan rekening mee moet houden…

#1. Zorg voor de juiste woningcorporatie software

Ten eerste moet je als woningcorporatie zorgen voor de juiste software. Wat kan je met woningcorporatie software? Wel, dat is afhankelijk van de werkzaamheden waarmee jouw corporatie zich bezighoudt. Over het algemeen kun je uitgaan van een woningbestand en een huurdersbestand. Deze moeten vanzelfsprekend aan elkaar gekoppeld zijn.

#2. Sluit je aan bij Aedes

Aedes is de Nederlandse vereniging voor woningcorporaties. Op dit moment zijn er 280 woningcorporaties bij Aedes aangesloten, dus er zijn er slechts een aantal die dat niet zijn. Aedes behartigt de belangen van de aangesloten woningcorporaties en biedt hen professionele ondersteuning bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met overheden en belangenorganisaties.

 

#3. Verdiep je in de relevante wetgeving

De Autoriteit woningcorporaties (Aw) is de instantie die toezicht houdt op alle woningcorporaties. Zij controleren niet alleen de financiële aspecten, maar zien er ook op toe dat woningcorporaties hun werkzaamheden op rechtmatige en integere wijze uitvoeren. Verder heb je als woningcorporatie veel te maken met de Woningwet (2015). Het is van essentieel belang om je hier goed in te verdiepen! Zo weet je namelijk met welke rechten en plichten je als woningcorporatie te maken krijgt.