Een huis kopen is voor veel mensen een grote mijlpaal in hun leven. Maar vergis je niet, want er komt heel wat bij kijken. Ben jij starter en wil je weten hoe je het kopen van je eerste huis het beste kunt aanpakken? Lees dan onze tips!

#1. Bereken je maximale hypotheek

Het is slim om al voordat je op huizenjacht gaat je maximale hypotheek te berekenen. Dit geeft namelijk ook een aardig beeld van wat je aan een koophuis kunt uitgeven. Hou bij je berekening ook rekening met eventuele hypotheekverlagers die op jou van toepassing zijn. Zaken als studieschulden en telefoonabonnementen kunnen namelijk ook van invloed zijn op de hoogte van je maximale hypotheek. 

#2. Schakel tijdig een hypotheekadviseur in

Als je een starter bent is het fijn als je niet alles in je eentje hoeft uit te zoeken. Je eerste huis kopen is niet niks, daar kun je best wat hulp bij gebruiken! Ga voor een deskundig hypotheekadvies Deventer als je hier een woning wilt kopen. Een hypotheekadviseur in Deventer is goed op de hoogte van de mogelijkheden in deze regio.

#3. Zoek uit of je van bepaalde regelingen kunt profiteren

Starters kunnen in veel gevallen gebruik maken van bepaalde regelingen. Het is zeker de moeite waard om dit uit te zoeken, want dergelijke startersregelingen kunnen je net even wat meer financiële ruimte bieden. Zo kun je misschien wel een Starterslening aanvragen of je startkapitaal aanvullen met een schenking van een familielid. Mogelijk kom je ook in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Of misschien kun je subsidies krijgen van je gemeente als je duurzame oplossingen implementeert in je nieuwe huis. 

#4. Sluit tijdig de benodigde verzekeringen af

Het afsluiten van een hypotheek gaat gepaard met een aantal verplichtingen, zoals het afsluiten van de vereiste verzekeringen. Veel hypotheekverstrekkers stellen een opstalverzekering en/of overlijdensrisicoverzekering verplicht. Ook een woonlastenverzekering kan, afhankelijk van jouw situatie, het overwegen waard zijn. 

#5. Vergeet het taxatierapport niet

Zodra eenmaal vast staat dat jij het huis gaat kopen, moet je een taxatierapport laten opstellen door een erkende taxateur. Wellicht kan je makelaar of hypotheekadviseur iemand aanbevelen. 

#6. Laat je niet opjagen

Veel verkopers en makelaars willen graag alles zo snel mogelijk rond hebben. Maar het kost tijd om een hypotheek rond te krijgen, dus maak hier goede afspraken over. Probeer minimaal zes weken te bedingen om de benodigde zaken aan te leveren.