Tips om lawaai in jouw woning te verminderen

Lawaai in jouw woning zorgt voor een onaangename sfeer. Je wordt er onrustig van en je hebt moeite om jezelf te concentreren. Het is dus belangrijk dat je op zoek gaat naar efficiënte oplossingen om het lawaai in jouw woning te verminderen. Vaak wordt er gekozen voor een combinatie van technieken, zoals een akoestisch wandpaneel tegen het plafond. Met deze tips kan jij alvast aan de slag om het lawaai in jouw woning te verminderen.

Tip 1: Akoestische oplossingen

Een degelijke akoestische oplossing is de beste manier om lawaai in jouw woning te verminderen. Met één of meer akoestische panelen kan je de geluiden die binnen jouw eigen woning ontstaan stevig reduceren. Zo kan je met een akoestisch plafondpaneel of wandpaneel een heleboel echo en galm wegnemen. Het geluidsabsorberende paneel zorgt voor een absorptie van het geluid, in tegenstelling tot de weerkaatsing van het geluid die de oorspronkelijk muur veroorzaakt.

Tip 2: Een ‘warm’ interieur

Zachte oppervlakken absorberen geluid terwijl harde en gladde oppervlakken geluiden weerkaatsen. Kies voor een knusse, stoffen zetel om de geluidbeleving in de woonkamer te verbeteren.

Je merkt meteen dat een woning waar te weinig huiselijke elementen aanwezig zijn, een onaangename akoestiek heeft. Zo is het ook wanneer je een woning bezoekt die leeg staat. Zorg bij jou thuis voor een warm interieur om een aangenaam geluidsklimaat te creëren.

Tip 3: Ga voor gordijnen en tapijten

Net zoals het warme interieur een positieve invloed heeft op de geluidsbeleving, zorgen ook gordijnen en tapijten voor een demping van onaangename geluiden.

Een tapijt reduceert het contactgeluid met de vloer. Zo hoor je voetstappen niet doorheen het hele huis weergalmen. Gordijnen zorgen er dan weer voor dat het grote, gladde oppervlak van de ramen niet langer de geluiden weerkaatst.

Meer tips om lawaai in jouw woning te verminderen

Er bestaan nog meer manieren en tips om lawaai in jouw woning te verminderen. Zo kan je kiezen voor het plaatsen van planten, want planten absorberen ook heel wat geluid. Het verdelen van grote kamers in kleine compartimenten is ook een bewezen manier om de akoestiek in je woning te verbeteren.