Heb je een tuin, dank denk je misschien aan een blokhut kopen of een tuinhuisje. Een blokhut dient de mens en kun je gebruiken voor veel verschillende doeleinden. Gebruik hem voor het opbergen van tuinmeubelen, de barbeque, fietsen, visspullen, de grasmaaier en anderen dingen of tover hem om tot extra werkruimte, een tuinkantoor. Blokhutten zijn er in verschillende stijlen, materialen en afmetingen, dus je kunt hem volledig personaliseren.

Blokhut of paneelbouw?

Het verschil tussen een blokhut en een paneelbouw is dat bij een blokhut de planken los op elkaar gestapeld worden. Hierdoor kan het hout gaan werken door middel van uitzetten en krimpen. In de zomer kan het hout iets krimpen waardoor de planken scheef kunnen trekken. Bij paneelbouw heb je binnenin een geraamte waar de planken aan de buitenzijde tegenaan worden bevestigd. Hierdoor blijven ze droger en zullen ze niet snel krimpen of uitzetten.

Welke houtsoort kies je?

Bijna alle blokhutten worden van hout gemaakt en wanneer je een houtsoort kiest, moet je rekening houden met duurzaamheid en het type hout. De populaire houtsoorten zijn grenen en vurenhout, dat vaak geïmpregneerd wordt met een product dat het hout beschermd. Daardoor is het hout minder gevoelig voor schimmels, insecten en weersomstandigheden. Nadat het geïmpregneerd is kun je jouw blokhut periodiek verven met een beschermende beits om de levensduur te verlengen.

Tuinhuis met overkapping

Kies je een blokhut met overkapping dan creëer je een gezellig overdekt terras waar je in de zomer heerlijk onder kan vertoeven, zelfs wanneer het regent. Je kunt er dus gemakkelijk de barbeque of je fietsen onder laten staan.

Blokhut met carport

Heb je geen garage, dan is een blokhut met carport de ideale oplossing. Je auto staat veilig voor wind, regen, sneeuw, hagel, vallende takken en je kunt er zelf voor kiezen om de carport gedeeltelijk of volledig te overdekken.

Tuinhuis met veranda

Bij de aanschaf van een blokhut krijg je er een praktische ruimte bij en met een veranda eraan heb je alles wat je nodig hebt. Je creëert een heerlijke plek om buiten te zitten en bovendien kun je zelf kiezen hoe groot jij jouw veranda wilt hebben en of je een gedeeltelijke of volledige overkapping wilt.

Hoekblokhut

Is jouw tuin niet zo groot, dan kun je kiezen voor een hoekblokhut. Een vijf- of zes hoekige blokhut benut iedere vierkante meter van jouw tuin. Ook bij deze blokhutten kun je ervoor kiezen om er een veranda aan te plaatsen.