Is jouw onderneming gevestigd in Haarlem en wil je een bedrijfsuitje Haarlem plannen? Dan is het leuk om iets te organiseren waarbij je werknemers en collega’s alle bijzondere plekjes in de stad kunnen verkennen. Wij hebben de leukste bezienswaardigheden in Haarlem alvast voor je op een rijtje gezet!

#1. Amsterdamse poort

Haarlem had oorspronkelijk twaalf stadspoorten; de Amsterdamse poort is de enige die nog over is. Het is tevens de enige stadspoort die vrijwel ongeschonden uit de Tachtigjarige Oorlog kwam. De poort heet bezoekers van de stad al meer dan zeshonderd jaar welkom.

#2. Grote Markt

De Grote Markt is, mede dankzij de vele terrasjes, een populair plein in het centrum van Haarlem. Het wordt omringd door een aantal belangrijke gebouwen, waaronder de Grote Kerk en het Stadhuis. Een prima plek om af te spreken en bij te kletsen onder het genot van een drankje.

#3. Stadspark Haarlemmerhout

De Haarlemmerhout is zonder twijfel het mooiste en grootste park van Haarlem. De in het midden gelegen villa Paviljoen Welgelegen werd ooit nog bewoond door de broer van keizer Napoleon. Tegenwoordig is het stadspark de thuisbasis van het Haarlemse Bevrijdingspop en het Houtfestival.

#4. De Gouden Straatjes

De Gouden Straatjes zijn gelegen rondom de Grote Houtstraat, de grote winkelstraat van Haarlem. In deze zeven pittoreske straatjes zijn allerlei leuke boetiekjes, koffietentjes en chocoladewinkeltjes te vinden.

#5. De Koepelgevangenis

Het ontwerp van de Koepelgevangenis uit 1901 werd geïnspireerd door Jeremy Benthams concept van de panopticon: een rond bouwwerk met in het midden een toren. Daarvanuit kan de hele gevangenis bewaakt worden.

#6. Frans Hals Museum

Het Frans Hals Museum is vernoemd naar de gelijknamige kunstenaar (1582 – 1666). Frans Hals werd geboren in Antwerpen maar heeft voor zover men weet zijn hele leven in Haarlem gewerkt. In het museum is uiteraard een selectie van zijn beste schilderwerken te bewonderen.

#7. Taverne De Waag

Taverne De Waag is hét muziekcafé van Haarlem, gevestigd in een historisch pand op de hoek van de Damstraat en het Spaarne. Er worden nog steeds live muziekavonden georganiseerd en in de zomer is het hier prima toeven op het terras.