De gasprijs stijging treft Nederland hard. Dit komt doordat er zorgen zijn over de gasvoorraden voor komende winter. Afgelopen dinsdag ging de prijs voor nieuwe contracten van 100 euro naar ruim 115 euro. Een jaar geleden was dit 8 keer zo laag.
Wat betekent de gasprijs stijging voor de rekening?
Als de hoge energieprijzen op deze manier doorgezet gaan worden, kan dit ervoor zorgen dat de rekening voor huishouden volgend jaar met bijna 1000 euro zal stijgen. In 1979 hadden we ook de oliecrisis in Nederland. Gelukkig zal het dit keer niet zo erg zijn als toen. Echter moeten wij er wel rekening mee houden dat de gasprijs stijging ervoor resulteert dat de verwarming minder vaak aan kan. Dus als je nog geen dikke kleding hebt voor in huis, dan is nu het moment om de kleding te kopen.
Bedreiging voor bedrijven
Ook bedrijven hebben last van de gasprijs stijging. Bijvoorbeeld datacenters waar bedrijven het computerverkeer hebben staan. Doordat er voor digitalisering en thuiswerken meer wordt verwacht van de datacenters, gaan de datacenters ook overuren draaien. Hierdoor wordt er meer energie verbruikt, net zoals bij ons thuis. Beide partijen zullen dit in de toekomst aanvoelen.
Verschillende adviezen
De prijsvergelijker gaslicht.com adviseert een eenjarig contract aan huishoudens. Dit advies ontstaat uit het feit dat de tarieven enorm zullen stijgen in de komende paar maanden, maar op deze manier heb je nog wel de flexibiliteit om om te handelen naar veranderingen op de onzekere markt.
Was de gasprijs stijging niet gebeurd als we Groningen niet hadden afgebouwd?
Dit is zeker de waarheid, vroeger exporteerde Nederland gas naar verschillende landen en verdiende hier geld op. Maar nu is het zo dat Nederland gas moet importeren en hiervoor betalen. Om deze reden zijn de gasprijzen zo hoog gestegen.
Het is dus de vraag hoe lang de gasprijzen zo hoog blijven, blijft de gasprijs stijgen of zal dit na de winter afnemen?
Comments are closed for this post.