Wil je met graffiti aan de slag? Dan is het niet alleen de techniek die je moet kennen. Er gaat namelijk meer achter schuil dan je in eerste instantie in gedachten had. Om iets goeds neer te kunnen zetten, moet je ook de geschiedenis hierachter weten. Deze kunstvorm werd niet beschouwd als vandalisme, maar werd uit artistieke aangebracht. De eerste schilderingen stammen van ongeveer 40.000 voor Christus. Het ging hier om tekeningen van holbewoners. Later, bij de oude Grieken, kwam er wel vandalisme bij kijken. Hier bekladde namelijk iemand een muur, wellicht als advertentie voor een bordeel.

 

In de oudheid

Graffiti bestaat dus al veel langer dan in eerste instantie gedacht werd. Zowel in de vorm van vandalisme als een kunstvorm kwamen er met enige regelmaat schilderingen voorbij. Echter zit er meer verhaal achter dan allen het bekladden van een muur. Zo werd het in de oudheid voornamelijk gebruikt om te laten zien als iemand ergens was geweest. Later kwamen er vandalen uit andere landen die hun sporen nalieten. Dit zorgde er ook voor dat graffiti voor langere tijd niet meer als kunstvorm gezien werd. Deze slechte naam heeft er mede voor gezorgd dat veel mensen er niet meer mee aan de slag zijn gegaan.

 

De moderne graffiti

De moderne vorm van graffiti die je tegenwoordig weer meer terugziet, is ontstaan in de jaren ’60 in New York. Het ging hierbij om aanhangers van de hiphopcultuur. Met viltstiften en spuitbussen kwamen steeds meer boodschappen op de muren. In de jaren ’80 sloeg het over naar Europa. Denk hierbij aan de Berlijnse muur, de treinen en andere gebouwen. Deze handtekeningen, ook wel tags genoemd, zorgden ervoor dat menig kunstenaar geïnspireerd werd om nieuwe schilderingen te bedenken en neer te zetten op verschillende gebouwen en muren.